James Webb a surprins ceva unic pe cer. Imaginea care i-a uimit pe cercetătorii de la NASA
Telescopul James Webb a trimis recent o imagine fascinantă cu Cassiopeia A, un rămășiță a unei explozii stelare situată la 11.000 de ani-lumină, în constelația Cassiopeia.
Cum funcționează explozia unei supernove, de fapt
Această explozie, care s-a produs acum aproximativ 340 de ani din perspectiva noastră de pe Pământ, a transformat-o în unul dintre cele mai strălucitoare obiecte radio de pe cer.
Atunci când stelele foarte mari își consumă întregul combustibil și ajung la finalul vieții, mor într-o explozie uriașă cunoscută sub numele de supernovă.
Chiar dacă explozia inițială de lumină nu durează mult, există efecte durabile. Undele de șoc, rezultate din aceste explozii, călătoresc prin spațiu și modelează rămășițe de supernove atunci când se lovesc de praful și gazul în apropiere.
Imaginea obținută de telescopul James Webb, cu adevărat senzațională
Datorită imaginilor detaliate de la NIRCam, putem observa cum steaua pe moarte s-a dezintegrat complet în timpul exploziei, lăsând în urmă fire asemănătoare bucăților mici de sticlă, conform lui Danny Milisavljevic, cercetător principal la Universitatea Purdue.
În cea mai recentă imagine furnizată de telescopul James Webb, culorile deosebite sunt reprezentate de conglomeratele portocalii și roz care formează stratul interior al resturilor de stea.
Viziunea extrem de clară furnizată de James Webb arată cele mai mici bule de gaz, formate din sulf, oxigen, argon și neon din steaua originală.
Cercetătorii s-au declarat uimiți să observe ceva aparte în colțul din dreapta jos al imaginii NIRCam. Mica deescoperire a fost numită Baby Cas A pentru că pare a fi un descendent al supernovei principale.
În linii mari, este un ecou luminos, unde lumina din explozia vechii stele încălzește praful îndepărtat, făcându-l să strălucească pe măsură ce se răcește.
Modelul complex al prafului și aparenta apropiere a lui Baby Cas A față de Cas A fac un lucru deosebit de interesant. Cu toate acestea, Baby Cas A se află, de fapt, la aproximativ 170 de ani-lumină în spatele rămășiței de supernovă, conform NASA.